Miten edistää demokratiaa

Kylmän sodan loputtua kuviteltiin, että liberaali demokratia jatkaa automaattisesti voittokulkuaan. Puhuttiin historian lopusta. Ylpistyttiin. Kun nyt katsoo ajassa taaksepäin ja tätä päivää, niin demokratiakehitys on ollut suuri pettymys. Tänään 70 prosenttia maailman ihmisistä elää autoritaarisissa maissa.

Demokratioita haastetaan sisältä- ja ulkoapäin. Globaali demokratiakehitys on mennyt jo pitkään väärään suuntaan. Tämä on mm. ihmisoikeuksien toteutumisen ja rauhan säilymisen näkökulmasta merkittävä uhka.

Uutta maailmanjärjestystä luomaan pyrkivä kehittyvien talouksien liittouma, BRICS -maat, on edistänyt autoritaaristen hallintojen leviämistä globaalisti. Monet maat ovat pettyneitä länsimaiden tapaan tuoda demokratiaa. Lisäksi polarisoitunut yhteiskunnallinen tilanne ja eriarvoisuuden kasvu luovat haasteita monissa demokraattisissa maissa, ja ajavat demokratioita kohti autoritarinismia.

Länsimaisten demokratioiden on katsottava peiliin ja muutettava perinteistä ”demokratiaviennin” -mallia, jota on myös kritisoitu ylimieliseksi ja saarnaavaksi. Tarvitaan paikallista omistajuutta demokratian kehittämiseen ja konkreettisia taloudellisia hyötyjä.

Demokratiakehitys on alhaalta ylöspäin prosessi. Avainasemassa ovat kansalaisyhteiskunnan ja ruohonjuuritason toimijat. Demokratiaa ei pysty rakentamaan kenenkään puolesta, mutta voimme tukea niitä, jotka sitä haluavat rakentaa. Hallintojen kabineteissa tehty demokratiavienti ja resurssien jakaminen autoritaarisille hallinnoille toimii usein demokratiakehityksen tavoitteiden vastaisesti.

Esimerkkini tulee Myanmarista, jossa olen itse tehnyt demokratian edistämistyötä järjestössä, joka tuki Myanmarissa toimivia ruohonjuuritason ihmisoikeuksien ja demokratian puolustajia. Samaan aikaan länsimaat tukivat hallintoa kouluttamalla poliisivoimia. Lopputuloksena poliisit hakkasivat ihmisoikeuspuolustajia uusilla tavoilla ja pampuilla.

Mahdollisuuksien rakentaminen investoinneilla, reilummilla maailmankaupan säännöillä ja koulutuksella on keskeistä. On tarjottava konkretiaa kuinka demokratia parantaa elämää myös taloudellisessa mielessä. Demokratiakehityksen merkittävimpiä moottoreita on oikeuksia ja vapauksia janoava keskiluokka.

Uskon vahvasti siihen, että ihmiset ympäri maailmaa haluavat elää yksilön oikeuksia ja vapauksia kunnioittavissa demokratioissa. Demokratiakehitystä ei saada kääntymään ilman, että muutamme vanhoja toimintatapoja. Demokratiakehityksen tukeminen on tärkeää. Se on ihmisoikeuksien ja rauhan puolustamista.

Hyvää kansainvälistä demokratiapäivää kaikille!

Kirjoittaja:

Juhani Klemetti

Liike Nytin puoluesihteeri

Edellinen
Edellinen

Harkimo: Sote-rahoista tilintarkastus kuntiin ja kaupunkeihin

Seuraava
Seuraava

Liike Nytin vastaukset hallitustunnustelija Petteri Orpolta saatuihin kysymyksiin