Budjettikeskustelu 10.10.  Liikkeen ryhmäpuheenvuoro

Arvoisa puhemies,

Orpon hallituksen ensimmäinen budjetti herättää paljon isoja kysymyksiä.

Pääministeri ja valtiovarainministeri ovat alkaneet molemmat puhua, että neljässä vuodessa ei julkisessa taloudessa oikein ehdi saada mitään aikaan.

Otetaan sitten oletus, että sama hallitus jatkaisi 12 vuotta. Pistää kysymään, mikä oikeasti olisi silloin muuttunut ja millä päätöksillä?

Nyt pitäisi panna kaikki panokset talouskasvuun ja kansainväliseen kilpailukykyyn. Työ ja yrittäminen pitää nostaa kunniapaikalle niin, että suomalaiset vaurastuvat, talous kasvaa ja julkinen talous saadaan tasapainoon.

On oikein, että yritetään kannustaa 100 000 ihmistä töihin. Mutta mistä niitä työpaikkoja ihmisille löytyy, kun työpaikat viedään alta?

Nyt tuntuu kuin kaikki päätökset tehdään juuri väärään aikaan.

Valtiovarainministeriö ennustaa ensi vuodelle 1,2 prosentin kasvua, vaikka pankit kuten Nordea ja OP ennustavat tasan nollaa. Mihin tällainen kasvuajattelu perustuu, sitä on vaikea ymmärtää. Samaan toiveiden tynnyriin on ensi vuodelle lisätty ansio- ja pääomatulojen veroja 2,6 miljardia euroa, vaikka verotusta on alennettu. Ei tarvitse kuin seurata Lähi-idän tapahtumia, kun voi jo nyt sanoa, että olemme ensi vuonna lamassa ja nämä ennusteet kasvusta voi heittää romukoppaan.

Miten voidaan hokea jatkuvasti, että tasapainotetaan, vaikka menoja lisätään enemmän kuin säästöjä. Ehkä ajatus on hokea tasapainotusta niin kauan, että ihmiset alkavat uskoa siihen.

Arvoisa puhemies,

Kokoomus puhuu itsestään talouspuolueena. Luvut kertovat aivan muuta. Kokoomus on ollut hallitusvastuussa yhtäjaksoisesti vuodesta 1987 kahta kautta lukuunottamatta. Ja Suomi ei ole kasvanut 15 vuoteen ja velkaralli kiihtyy.

Hallitus yrittää pitää ikävät asiat loitolla. Talouskasvun lisäksi ilmastosta tai työperäisestä maahanmuutosta ei ole puhuttu mitään.

Myös sote on niin sekavaa ja rikki, että luottamus koko poliittisen järjestelmän toimivuuteen alkaa olla lujilla. Nyt on vastuunkannon aika. Nyt ei ole vastakkainasettelun aika. Meidän on pidettävä kaikki mukana. Suomi kuuluu jokaiselle. Suomalaisten tunne yhtenäisyydestä, yhdenvertaisuudesta ja oikeudenmukaisuudesta on vaarassa. Siihen ei pienellä kansalla ole varaa.

Pääministeri Orpo puhui ennen vaaleja soten korjaussarjasta. Mitä se suomeksi tarkoittaa ja koska se otetaan käyttöön? Puheet jostakin korjaussarjasta eivät tippaakaan auta hoito- ja leikkausjonoissa viruvien sairaita tai hoivaa kaipaavia vanhuksia.

Talouskasvun edellytys muodostuu työvoiman määrästä ja koulutustasosta. Yhtälö on Suomelle täystyrmäys. Syntyvyys on nopeassa ajassa pudonnut kolmanneksen ja varsinkin poikien ja miesten koulutustaso on romahtanut. Ilman työperäistä maahanmuuttoa ja koulutuksen laadun nostoa Suomen talouskasvu 2030-luvulla jää pelkäksi haaveeksi.

Arvoisa puhemies,

Halvin energia, tehokkain luvitus ja Nato-jäsenyys. Tehdään ne asiat mahdollisimman hyvin, joihin voimme vaikuttaa, ja annamme investoinneille mahdollisuuden.

Puhutaan paljon vihreästä tai kestävästä siirtymästä. Oikeasti tarvitsemme täydellisen murroksen koko elinkeinoomme. Tätä kehitystä voisimme vauhdittaa perustamalla uusia erityistalousalueita. Suomessa on tilaa, tuulta, aurinkoa ja vettä. Suomesta voi tulla puhtaan energian suurvalta. Samalla meidän pitää nostaa teollisuutemme ja tuotteidemme jalostusarvoa. Myymällä halpaa energiaa saksalaiselle teollisuudelle emme tästä nouse kasvuun. Investointeja varten meidän pitää panna omat asiamme kuntoon. Nyt olemme sääntelemässä ja valvomassa itseämme kuoliaaksi. Investointeja varten kunta, turvallisuus- ja kemikaalivirasto, aluehallintovirasto ja ely-keskus pitää istuttaa samaan pöytään ja hoitaa päätös nopeasti. Nyt viranomaiset toimivat jokainen erikseen, pyytelevät toinen toisiltaan lausuntoja ja samaan aikaan investoinnit menevät Ruotsiin tai Hollantiin.

Suomeen on luvassa jopa 200 miljardin euron energiainvestoinnit seuraavan kymmenen vuoden aikana. Ne pitää saada toteutettua nopeasti. Energiamurrosta ja jalostusarvoa nostavia investointeja pitää viedä eteenpäin yhtäaikaa. Esimerkiksi maataloudessa tarvittavien lannotteiden tuotannon käynnistämisessä on kyse myös huoltovarmuudesta. Kaiken pitää tähdätä talouden kasvuun. Suomalaiset saavat töitä, talous kasvaa ja yhteiskunta ja kansalaiset voivat hyvin.

Arvoisa puhemies,

Halvin energia, tehokkain luvitus ja Nato-jäsenyys. Tehdään ne asiat mahdollisimman hyvin, joihin voimme vaikuttaa, ja annamme investoinneille mahdollisuuden.

Arvoisa puhemies,

Yritys- tai osinkoverotuksessa Orpon hallitus ei saa mitään aikaiseksi. Yrityksiä pitäisi kannustaa kasvuun, investoimaan ja palkkaamaan lisää ihmisiä töihin.

Työelämää hallitus yrittää uudistaa tasolle, jonne demarit Ruotsissa veivät sen jo 20 vuotta sitten.

Ja mitä tekee ay-liike? Lyö satamat kiinni ja viennin seis. Sahaavat vain omaa jalkaansa, koska siitä kärsivät vain pienet ja keskisuuret yritykset ja sitä kautta niiden työntekijät.

Suomessa on 1500 keskisuurta, vientiin pystyvää yritystä ja tällä menolla kohta puolet vähemmän, vaikka niitä tarvittaisiin saman verran lisää.

Uusimmat tilastot konkursseista ovat karuja. Elokuun loppuun mennessä laitettiin vireille 2147 konkurssia. Kolmen tuhannen raja menee tänä vuonna varmasti rikki. Tahti on sama kuin vuoden 2008 finanssikriisissä. Jokainen konkurssi on suurta tuhlausta.

Vasemmisto hokee 14000 euroa kuussa tienaavien verotuksesta. Heitä on alle yksi prosentti veronmaksajista ja he maksavat 13 prosenttia kaikista tuloveroista. Vaikka he maksaisivat 100 prosenttia veroja tuloistaan, ei sillä olisi mitään merkitystä.

Oikeasti Suomi kaipaisi paljon enemmän paremmin tienaavia työntekijöitä. Olisi jotakin, mistä maksaa veroja.

Arvoisa puhemies,

Suomi on 15 vuodessa ottanut 100 miljardia euroa julkista velkaa. Vienti ei vedä eikä talous kasva.

Jos meillä jotakin veroa pitäisi nyt alentaa, se olisi yritysten voitoista maksettavaa veroa, kun yritys investoi.

Aikanaan meillä naureskeltiin mm. Kreikan ja Portugalin talouksille. Irlanti tekee nyt 10 miljardia euroa ylijäämäisen budjetin ja myös Kreikalla ja Portugalilla menee hyvin. Suomea ja suomalaisia ei velkaralli naurata.

Pistää kysymään, kuinka huonosti Suomella pitää mennä, että yhdessä heräämme laittamaan asioita kuntoon?

Arvoisa puhemies,

Kaikkien investointien pitää tähdätä kasvuun. On käsittämätöntä tässä taloustilanteessa lähteä myymään valtion tuottavaa omaisuutta jopa neljällä miljardilla eurolla ja panna miljardi euroa Turun junarataan, niin että sinne pääsee 15 minuuttia nopeammin. On pakko löytää tuottavampia investointeja, jos oikeasti haluamme kasvua. Neuvostoliiton suunnitelmataloudessa sijoitettiin rata- ja tiehankkeisiin, mutta se on täysin mennyttä aikaa. Ratamiljardit pitää sijoittaa tekoälyyn, digitalisaatioon ja energiamurrokseen.

Olen tästä Suomen suunnasta erittäin huolissani. Taloudellinen itsenäisyys on erittäin tärkeää. Se on yhtä tärkeää kuin ulkoinen turvallisuus.

Edellinen
Edellinen

Sote -välikysymys Liikkeen ryhmäpuhe 18.10.

Seuraava
Seuraava

Asenne ratkaisee – AINA!